Istoria cauciucului - de unde şi de ce?

Pentru mulţi dintre noi cauciucul a devenit un material banal, iar alţii poate nu-şi pot imagina viaţa fără acesta, fiindu-le extrem de util în diverse activităţi zilnice. De la un simplu elastic de prins borcane până la arhicunoscutele anvelope, fără de care deplasarea vehiculelor noastre nu ar fi posibilă, cauciucul s-a afirmat pe piaţa mondială contribuind consistent la dezvoltarea întregii omeniri.

Astăzi, din cauciuc se produc garnituri profilate, garnituri canelate, burdufuri, manşoane, garnituri electroizolante şi multe alte tipuri de elemente şi articole din cauciuc care se fabrică prin procesul de profilare (extrudare) sau de vulcanizare în matriţă.

Nu ştim câţi dintre noi poate şi-au pus întrebarea: de unde vine cauciucul? Sau cum oare se produce acesta? Nimic mai simplu, ar putea spune cunoscătorii, însă pentru necunoscători trebuie precizat faptul că acest material absolut vital, cauciucul, este utilizat încă din cele mai vechi timpuri. Bineînţeles, la început a fost cauciucul natural, care a început să fie utilizat în diferite domenii de activitate ca urmare a proprietăţilor sale de elasticitate şi în acelaşi timp de rezistenţă. Cauciucul natural se obţine prin extragerea unei substanţe lichide şi albicioase, numite latex, din arborii tropicali de genul Heva Brasiliensis (arborele de cauciuc), Ficus Elastica sau din sucul unor plante care cresc în zona temperată, cum sunt: tau–sacâzul, coc–sacâzul şi cram–sacâzul, în care latexul este depus în rădăcini. 

Obţinerea cauciucurilor sintetice a creat posibilitatea nelimitată de a se mări capacităţile de producţie şi a dus la obţinerea unor sortimente de cauciucuri superioare celor naturale, cu utilizări speciale în anumite domenii.

Putem afirma că industria cauciucului este şi va fi în curs de dezvoltare continuă. De pildă, noile tendinţe de obţinere a cauciucului sunt cele de utilizare a plantelor, mai exact, printr-un proces de fermentare a unor zaharuri extrase din plante, care se face cu ajutorul unor tulpini de bacterii modificate genetic, capabile să transforme carbohidraţii complecşi într-un produs numit BioIsoprene™. Aşadar, o parte a angajaţilor unei fabrici de cauciuc ar putea fi "echipele" de bacterii modificate genetic. Nu ştim însă cum le va fi reglementată munca, dacă vom aplica acelaşi cod al muncii ca şi în cazul oamenilor, ştim însă că aceste bacterii reprezintă viitorul industriei de cauciuc

Noul produs din cauciuc, obţinut pe cale naturală, va avea numeroase aplicaţii în diferite ramuri ale industriei, putând înlocui cu succes cauciucul sintetic obţinut din petrol.

Cine ştie, poate cât de curând, în viitorul apropiat, vom auzi de produse precum garnituri canelate, garnituri profilate, burdufuri, manşoane, anvelope etc., care să fie realizate din acest material ecologic, benefic mediului în care trăim.

 

by Anamaria Dămoc, Cristinel Mazilu - consultanţi marketing Procesuality Consulting Group